Крал Чарлз Трети е бил диагностициран с онкозаболяване, съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от Би Би Си.

В съобщението не се дават подробности от какъв рак боледува кралят. Не е оповестен нито в кой стадий е болестта, нито каква е прогнозата за развоя.

Посочва се само, че не е рак на простатата, заради която британският монарх беше на лечение в болницата през последните дни.

Ракът обаче е бил диагностициран именно покрай тази хоспитализация, по време на която кралят претърпя операция на простатата в частна болница в Лондон преди повече от седмица.

"По време на неотдавнашната операция на краля в болница за доброкачествена хипертрофия на простатата беше установен друг проблем" и "последвалите тестове установиха форма на рак", съобщиха от двореца, цитирани от Франс прес и БТА.

Чарлз вече е започнал лечението на онкозаболяването и то още днес.

Бъкингамският дворец подчертава, че кралят "остава напълно положително настроен относно лечението си и очаква с нетърпение да се върне към обществен дълг възможно най-скоро", пише още Би Би Си.

Британският премиер Риши Сунак реагира веднага във Фейсбук и пожела бързо оздравяване на краля.

"Нямам съмнения, че той ще се излекува много бързо и зная, че цялата страна ще му пожелае оздравяване", заяви по повод заболяването на краля британският премиер Риши Сунак.

Кралят ще отложи публичните си ангажименти по време на лечението.  Въпреки че ще спре публичните си събития, 75-годишният крал ще продължи да изпълнява конституционната си роля на държавен глава.

Той беше видян на църковна служба в Сандрингам в неделя, където махаше на тълпите, припомня британската медия.

75-годишният крал бе приет на 26 януари в болницата, където и принцесата на Уелс, Кейт, претърпя коремна операция. Монархът беше претърпя операция на простатата и беше изписан на 29 януари.

Още тогава той е пренасрочи няколко предстоящи ангажимента, за да си осигури период на възстановяване "насаме".

Чарлз, който се възкачи на престола преди 16 месеца, беше диагностициран със заболяване на простатата на 17 януари. Кралят реши да обяви интервенцията предварително, за да насърчи и други мъже да отидат на преглед за простатата си, в съответствие със съветите на общественото здравеопазване.

Дир.бг