Американският посланик в Унгария Дейвид Пресман и посланици на други страни от НАТО, сред които Дания и Полша, присъстваха днес в унгарския парламент, за да подчертаят необходимостта Будапеща да ратифицира присъединяването на Швеция към Алианса, предаде Ройтерс.

Опозицията свика днес извънредно заседание на парламента с цел да бъде гласувана ратификацията, но депутатите от управляващата партия ФИДЕС го бойкотираха, което доведе до липса на кворум и забавяне на ратифицирането.

Унгария е единствената страна в НАТО, която не е ратифицирала присъединяването на Швеция - за да стане тя част от Алианса, е необходимо националните парламенти на всички страни членки да ратифицират присъединяването ѝ.

Кандидатурата на Швеция може да бъде ратифицирана, когато парламентът на Унгария се събере на редовно заседание, съобщи по-рано днес групата на ФИДЕС в законодателния орган, като изтъкна, че първо шведският премиер Улф Кристершон трябва да посети Будапеща. Парламентът ще започне да заседава отново в края на февруари, след зимната си ваканция, отбелязва Ройтерс.

„Ако това е важен въпрос за шведите, то премиерът на Швеция ще дойде в Будапеща“, заяви ФИДЕС пред Ройтерс.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в петък, че ще бъде „справедливо“, ако Кристершон посети Унгария преди ратификацията, както посети Турция преди ратифицирането от Анкара.

Присъединяването на Швеция към НАТО е въпрос, който директно засяга националната сигурност на САЩ и сигурността на НАТО като цяло, каза американският посланик в Унгария Дейвид Пресман, след като излезе от парламента.

"Премиерът обеща да свика парламента, при първа възможност да насърчи парламента да действа, днес имаше такава възможност", изтъкна Пресман.

"Ще следим отблизо какво се случва и очакваме Унгария да действа бързо", каза още американският посланик.

БТА