Енгин Ергуван получи доживотна присъда за убийството на Петър Бъчваров, 12 години за опита за убийство на Рашко Рашков и 6 месеца за нанесените щети по автомобила на МВР. Другият брат Мустафа получи условна присъда и ще бъде под съдебен контрол. Това постави съдът в Одрин, предаде БНТ.

Решението може да бъде обжалвано в Апелативния и Върховния съд.

На братята Енгин и Мустафа Ергуван бяха повдигнати три обвинения - за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров; за опит за убийство на военнослужещия Рашко Рашков; за нанасяне на щети на държавна собственост.

До момента не беше представена експертиза от българската държава за щетите по автомобила на граничния патрул. Материалните щети са част от обвинението.

32-годишният граничен полицай Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 г. по време на дежурство по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент. Заедно със своя колега Рашко Рашков - военнослужещ, се натъкват на пробив в оградата на границата. При огледа полицейският служител е ранен смъртоносно с ловна пушка със сачми 12-ти калибър. Според аутопсията разстоянието, от което е стреляно, е между 6 и 8 метра.

    "Сякаш до нас гръмна бомба. Така се чу - разказва Рашко Рашков в показанията си. - Веднага след като беше улучен, изгубих Петър от поглед. Отидох 2-3 метра назад и клекнах зад предната дясна гума на колата. Предположих, че е умрял. Когато се опитах да погледна под джипа, видях неподвижната му дясна ръка. Не можех да видя тялото му. Надявах се да извика за помощ, но това не се случи. След около 30 секунди от същото място отново погледнах към ръката на моя колега.

    Отново беше неподвижна и в същата позиция. Известно време не се чуха други звуци или изстрели. Махнах предпазителя на моето оръжие. Издърпах затвора назад и стрелях предупредително. Тогава откриха огън и срещу мен от турската страна. Чух изстрели 2-3 пъти. Мисля, че единият от тях улучи джипа. Реших да отида на по-безопасно място, но се сетих, че имам светещ фенер на главата. Избягах на близо 20 метра от джипа, зад храстите. Докато бягах, чух още изстрели. След това се опитах да заема позиция."

По случая бяха задържани  братята Енгин и Мустафа Ергуван турски граждани от турските власти. На предишното заседание през октомври миналата година братята Енгин и Мустафа Ердован отрекоха да е имало умисъл в действията им. Енгин Ердован заяви тогава, че е стрелял в тъмното, след като видял светлина. Помислил, че са афганистанци. Имал пушка, защото в района имало диви прасета и вълци. През това време брат му Мустафа спял. Двамата били полегнали в долчинка на път за близко село, където отивали, за да са овчари.

Мустафа потвърди, че брат му е стрелял, но и той твърди, че в тъмното се заблудил, че стреля по афганистанци. Енгин каза, че не са знаели че са в гранична зона, защото нямало табела. "Виновен съм, но стрелях по невнимание. Не приемам обвинението за умишлено убийство", каза през октомври Енгин.

През септември миналата година в Елхово беше открит паметник на двама загинали при изпълнение на служебния си дълг гранични полицаи - 32-годишния младши инспектор Бъчваров и 28-годишния старши лейтенант Илия Великов.

Дир.бг