Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов, съобщиха от прокуратурата.

Според справка в деловодната система на прокуратурата от 2004 г. до настоящия момент има 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Нотариуса, по които същият е бил страна - обвиняем, жалбоподател, свидетел и др.

Във връзка с множество откази от образуване на досъдебно производство, постановени предимно от прокурори от Софийска районна прокуратура (СРП), както и от други прокуратури, се възлага преглед на всички актове с оглед установяване законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати. Обект на проверките ще бъдат още срочността и ритмичността на водените преписки и дела и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите, посочват от държавното обвинение.

От там допълват, че по-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийска районна прокуратура (СРП) и са във връзка с евентуално извършвани от Божанов измами с недвижими имоти и други.

Сред преписките в СРП има и такава, която е била обект на висок обществен интерес във връзка с журналистическо разследване, по която е постановен отказ от образуване на досъдебно производство. По отделени материали от същата преписка в Софийска градска прокуратура през втората половина на 2023 г. е образувано досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010-2020 г. Работата по случая продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, считано от 27.12.2023 г.

50-годишният Божанов, известен на МВР и прокуратурата за имотни измами и срещу когото има подадени сигнали, че е заплашвал магистрати, бе застрелян на 31 януари около 19.20 часа в затворен жилищен комплекс, изграден на мястото на бившите дипломатически тенискортове в столичния кв. "Горна баня".

Вчера пред журналисти в Пловдив главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че вътрешното ведомство започва проверка на твърденията за частен клуб за магистрати, управляван от убития Божанов.

"Предмет на проверка е колко време е функционирал клубът, но ще се изясни и целият този детайл, че се е посещавал само от определен кръг лица с членски карти", поясни Коцев.

Дир.бг