Задържаният вчера служител на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е предоставял информация от български и партньорски служби и агенции на представител на разузнавателни служби на Русия. Това каза наблюдаващият прокурор по образуваното досъдебно производство Ангел Кънев на пресконференция.

Вчера при акция в ГДБОП беше задържан служител на дирекцията за съмнения в шпионска дейност в полза на друга държава. Действията на служителя са наблюдавани в продължение на няколко месеца, но по-малко от година.

Служителят е задържан за срок до 72 часа. В момента на мъжа се предявяват обвинения, той ще отговаря за престъпление по глава първа от Наказателния кодекс за шпионаж.

Заместник-председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петър Петров каза, че служител на агенцията е засечен в контакт със задържания служител на ГДБОП. Предприети са действия за изясняване характера и комуникацията на общуването им, добави той. Дали ще бъде обвинен, тепърва ще се прецени, взети са мерки за ограничаване на достъпа му.

БТА