Румънският президент Клаус Йоханис поиска днес Румъния да стане възможно най-скоро пълноправен член на Шенген, включително със сухопътни граници. Той направи тази заявка по време на речта си пред Европейския парламент в Страсбург, предават румънските медии.

Провокирани от изказването му, направено в рамките на пленарния дебат на тема "Това е Европа", евродепутати от различни парламентарни групи също направиха коментари по темата Шенген. 

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер бе първият от ораторите, който изрази подкрепата си за пълно присъединяване на Румъния и България към европейското пространство на свободно движение. По думите му това би било добре и за бизнеса, и за гражданите.

Френският евродепутат Валери Айе от групата "Обнови Европа" също даде уверения, че нейната политическата група ще се бори в Европейския парламент за премахване на сухопътния контрол за Румъния и България.

На свой ред българският евродепутат Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите изрази мнение, че двете страни отговарят на всички критерии за пълно присъединяване към Шенгенското пространство.

"Но по политически причини сме държани пред вратата на Шенген, което прави нашите граждани по-ниска категория. Частичният достъп не означава успех. Какви са конкретните действия, които ще предприемете заедно с България? Дискриминацията не трябва да продължава", обърна внимание българският евродепутат, цитирана от Аджерпрес.

Президентът на Румъния се обърна към евродепутатите, за да представи визията си за предизвикателствата и бъдещето на Европа. Това бе 13-тият пленарен дебат на тема "Това е Европа" и първият за 2024 г. През 2023 г. евродепутатите изслушаха българския премиер Николай Денков (22 ноември), кипърския президент Никос Христодулидис (13 юни), германския канцлер Олаф Шолц (9 май), премиера на Люксембург Ксавие Бетел (19 април) и литовския президент Гитанас Науседа (14 март)", напомня ЕП.

БТА