С отделянето на малка част от нашия военен бюджет подпомагаме Украйна да унищожи съществена част от руските бойни способности, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция със съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан в централата на алианса в Брюксел.

От решаващо значение е Конгресът на САЩ да одобри в близко бъдеще продължаването на помощта за Украйна, добави Столтенберг. Той посочи, че днес е ръководил среща на националните съветници по сигурността на държавите от пакта, на която са били обсъдени въпросите за подкрепата за Украйна, предизвикателствата от Китай, Иран и Северна Корея, ударите по сили на САЩ в Ирак. Всички съюзници потвърдиха подкрепата за Украйна и това не е благотворителност, а в наш общ интерес, добави генералният секретар.

Съливан изрази очакване за широка подкрепа в Конгреса за помощта за Украйна. Няма алтернатива на помощта от САЩ за Украйна, обобщи той. По неговите думи единството в алианса не е разклатено от действията на Русия.

Очакваме до срещата във Вашингтон това лято по повод 75-годишнината от основаването на НАТО броят на държавите от алианса, които изпълняват изискването за осигуряване на средства за отбрана, равни на две на сто от БВП, да бъде по-голям отвсякога, посочи Съливан. По неговите думи на тази предстояща среща ще бъдат обсъдени възможностите за производство на боеприпаси и техните видове.

Крайно време е Швеция да се присъедини към НАТО и очакваме това да стане до срещата във Вашингтон. Търпението ни не може да бъде безкрайно, добави той по повод това, че Унгария остана единствената държава от пакта, която не е утвърдила присъединяването на Швеция.

БТА