Републиканците в Сената блокираха пакетния законопроект за помощта за Израел, Украйна и за затягане на мерките за сигурност по южната граница на САЩ и той не беше допуснат за разглеждане. Така беше сложен кръст на преговори с демократите, продължили месеци наред, довели до компромисния законопроект, внесен от двете партии, който наред с другото беше предназначен и да намали незаконната миграция по границата с Мексико, съобщиха агенциите.

Според много републиканци постигнатият в изборната година компромис не е достатъчен, докато привържениците на законопроекта са на мнение, че той е най-добрият възможен при сегашните условия на поляризация в американската политика.

Законодателното предложение беше отхвърлено с 49 - 50 гласа, а за приемането му бяха нужни 60. Предложеният нормативен акт предвижда от федералния бюджет на САЩ да бъдат отделени над 118 милиарда долара. От тях 60,06 млрд. сенаторите предлагат да бъдат предоставени в подкрепа на Украйна, 14,1 млрд. - на Израел, а 20,23 млрд. да отидат за справяне с положението със засилените миграционни потоци по границата с Мексико.

Сенаторите от Републиканската партия настояха парите за конфликтите в чужбина да бъдат обвързани с помощта за укрепването на южната граница, припомня БТА.

Чък Шумър, лидерът на доминираната от демократите горна камара на американския Конгрес, каза, че ще опита да спаси военната помощ за Израел и Украйна, като подложи законопроекта час по-скоро на ново гласуване, само че вече без частта за средствата за границата.

Засега не е ясно дали и при това положение той отново няма да бъде отхвърлен от републиканците, защото пак ще бъдат нужни гласовете на 60 сенатори, тъй като съотношението на силите в 100-местния Сенат е 51 (48 демократи плюс трима независими сенатори) срещу 49 (републиканци).

Целта на обединяването на трите въпроса в един законопроект, за което настояваха републиканците, беше така той да стане по-приемлив за тях и да се улесни приемането му в двете камари на Конгреса, но още щом беше публикуван в неделя, мнозина републиканци обявиха, че няма да го подкрепят, въпреки че съдържа много от приоритетите им. Бившият президент Доналд Тръмп, който се бори за номинацията на партията си, за да се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на президентските избори през ноември, от своя страна също призова съпартийците си от Републиканската партия да не подкрепят никакъв компромисен законопроект.

Имиграцията се превърна в една от водещите теми в кампанията за президентските избори в САЩ.

Само четирима от 49-те републиканци в Сената подкрепиха законопроекта.

"Някои републиканци бяха пределно ясни, че имат политически съображения да не подкрепят законопроекта", каза сенаторът републиканец Джеймс Лангфорд, един от сенаторите, участвали в договорянето на съвместния законопроект с демократите и негов съвносител.

Прогнозите са, че законопроектът все пак ще бъде приет от Сената в частта за военната помощ, но дори и тогава прокарването му в долната камара на Конгреса, Камарата на представителите, остава под въпрос, защото там мнозинство имат републиканците, а сред тях в последно време се засилиха настроенията срещу продължаването на подкрепата за Украйна.

Дир.бг