Нова серия протести, организирани от румънската синдикална организация “Здравна солидарност”, предстоят в Букурещ днес. Първата демонстрация ще се проведе между 12:00 и 14:00 часа пред Министерството на здравеопазването, втората ще е между 14:00 и 15:00 ч. пред Министерството на труда и социалната солидарност. Двете ведомства се намират на няколко стотин метра разстояние едно от друго. Очаква се да се съберат над 300 протестиращи.

Сред основните искания на синдикалистите са повишаването на основните заплати за всички категории служители в здравеопазването с най-малко 25 процента през 2024 г. и приемането на мерки за повишаване на качеството на професионалния живот на здравните служители.

В понеделник федерацията на здравните служители "Санитас" в Румъния се договори с управляващите за 15-процентно увеличение на заплатите. “Здравна солидарност”, която също участваше в срещата в сградата на правителството на площад "Виктория" в Букурещ, определи предложението на правителството като “недостатъчно” и обяви, че ще продължи с протестите.

Миналата седмица “Санитас” и “Здравна солидарност” проведоха две демонстрации почти паралелно пред Министерството на труда и Министерството на здравеопазването в Букурещ. Тогава здравният министър Александру Рафила покани на преговори само представителите на “Санитас”.

БТА