Централната избирателна комисия на Руската федерация призна за автентични 95 587 подписа от събраните почти 105 хиляди в подкрепа на кандидата от партия "Гражданска инициатива" Борис Надеждин за президентските избори, което не му позволява да бъде регистриран като кандидат. Това съобщи на заседание на Централната избирателна комисия нейният член Андрей Шутов, цитиран от ТАСС.

"Броят на подадените достоверни и валидни подписи на избиратели в подкрепа на Борис Борисович Надеждин е 95 587 подписа, което не е достатъчно за регистрация", каза той.

В акаунта си в "Телеграм" Надеждин заяви, че ще обжалва това решение, с което неговата кандидатура за президент е отхвърлена, допълва Ройтерс.

Миналата седмица Надеждин внесе в ЦИК списък с подписите на над 100 000 свои поддръжници от цялата страна, за да бъде допуснат до участие в изборите.

В петък комисията съобщи, че първоначалният ѝ анализ на подписите е показал, че някои от тези хора са починали.

Кампанията на Надеждин привлече вниманието заради откритото му противопоставяне на това, което Кремъл нарича "специална военна операция" в Украйна. Руският опозиционен политик казва, че Путин е направил "фатална грешка", като я е започнал, и обещава да сложи край на конфликта чрез преговори, отбелязва Ройтерс.

Дир.бг