Финландското правителство ще удължи затварянето на пропускателните пунктове на границата с Русия до 14 април, съобщи вътрешното министерство в четвъртък.

Финландия затвори източната си граница с Русия в края на миналата година на фона на нарастващ брой пристигащи от различни страни, включително Сирия и Сомалия. Той обвини Москва, че насочва мигранти към границата - твърдение, което Кремъл отрече.

Финландските власти разполагат с доказателства, които показват, че повече мигранти ще пристигнат от Русия, ако правителството прекрати затварянето, каза вътрешното министерство в четвъртък.

"Има поне стотици, но вероятно хиляди мигранти близо до руската страна на границата, които чакат възможност да продължат пътуването си към Финландия", каза вътрешният министър Мари Рантанен в изявление.

Общо 1323 търсещи убежище са дошли във Финландия от Русия между август и декември миналата година според финландските гранични власти.

Имиграционните власти на Финландия през януари казаха на "Ройтерс", че не са успели да намерят около 160 от мигрантите и че те вероятно са продължили към друга европейска страна.

Дневник