Премиерът акад. Николай Денков връчи наградата „Пожарникар на годината“ на Росен Борисов, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Шумен, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

„Това е човек, на когото искам да стисна ръката. Човек, който показва, че смелостта, добротата съществуват навсякъде в България и когато имаме нужда от тях, можем да разчитаме на хора като него. Това е човек, който е отдал всичко на професията, която го интересува, в полза на хората“, каза министър-председателят акад. Денков.

През февруари 2023 г. Росен Борисов е изпратен в турския град Антакия за оказване на помощ на пострадалото население след възникналото земетресение. Изпълнява мисия по търсене и спасяване на оцелели хора с помощта на специализирана техника за издирване. През септември ръководи Модула за наземно гасене на горски пожари с автомобили в Република Гърция. Пожарът е определен като най-големият горски пожар на територията на Европейския съюз. Помощта, оказана от модула, е овладяване на пламъците в национален парк Дадиа и спасяване на жители на село Лавара. Борисов организира и лично работи с децата от движението на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”, провежда десетки обучения по пожарна безопасност и защита на населението на ученици в област Шумен, включително и по проект „Равен достъп до училищното образование в условия на кризи“.

29-тата церемония „Пожарникар на годината“ се състоя в Министерството на вътрешните работи. „Истинската награда за труда и всеотдайността е благодарността на хората, която получавате. Като министър на вътрешните работи се гордея, че имам колеги като вас. Вие всекидневно показвате висок дух и професионализъм. Неслучайно професията ви е призвание“, обърна се към наградените вътрешният министър Калин Стоянов.

През 2023 г. екипите на пожарната са се отзовали на 50 000 сигнала за произшествия и са спасили живота на 619 души. Униформените са участвали в 123 000 проверки за осигуряване на пожарна безопасност и защита при бедствия в различни обекти и строежи.

ШУМ.БГ