Увеличението на доходите за последните 12 месеца е три пъти по-голямо от увеличението на инфлацията. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря за осми път на въпроси на граждани и журналисти във Фейсбук. Доста бързо работим по нарастване на доходите и намаляване на неравенствата на държавата. Тръгваме от ниска база, трябва време, но има съществен напредък, обясни премиерът.

Двама министри са се срещнали с представители на мобилните оператори относно намерението им да бъдат повишени цените на услугите, каза Денков. Бяха обсъдени какви са тези аргументи и им бяха дадени такива в обратната посока, че не бива да правят това, което правят. Разговорите са протекли доста съдържателно, добави той.

Всички държави трябва да осъзнаят, че светът много се промени през последните две години, заяви премиерът. Според него трябва да има осъзнаване, че държавите от НАТО, особено тези в близост до Русия, трябва да изградят капацитет, който да им позволи да се чувстват сигурни, така че, ако бъдат нападнати, да могат да отговорят решително. Ако имат този капацитет, никой няма да посмее да ги нападне, заяви Денков.

Премиерът коментира и думите на 45-я президент на САЩ Доналд Тръмп, който заяви, че ако се върне в Белия дом, няма да защитава членове на НАТО, които не изпълняват целите за разходите за отбрана. Това изказване е доста невнимателно, защото насърчава един агресор, каза премиерът. Денков посочи, че България е вложила доста инвестиции в армията.

България е една от 18-те държави членки на НАТО, които тази година ще отделят два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за разходи за отбрана. „И през тази година със заложените разходи за отбрана, и за следващата година, целта ще бъде достигната и надмината. Заложени са над 2 процента (2,05 %) от ВБП за отбрана и това ни дава възможност да инвестираме много сериозно и в хората, и във въоръжение и техника“, обясни в края на миналата година министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той поясни, че тази година бюджетът за отбрана е с 800 млн. лева по-голям, а догодина ще бъде с 800 млн. лева по-голям от сегашния.

Израел има право да се защитава, но въпросът е къде е мярката, каза Денков по повод войната между Израел и "Хамас". Това, което Израел има право да направи, за да не позволи да се случи отново такъв терористичен акт, доколко се преплита с жертвите и страданията на мирните граждани в ивицата Газа, кое наричаме пропорционална балансирана сила – това е дискусията в момента, тя няма лесен отговор, коментира премиерът.

Според България устойчиво решение без да се създадат две държави, които да могат да съществуват, вероятно е много трудно да се намери, добави Николай Денков.

БТА