Украинският президент Володимир Зеленски днес заяви, че липсата на достъп на страната му до оръжия засилва позициите на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"За съжаление, поддържането на Украйна в изкуствен дефицит на оръжия, особено на артилерия и далекобойни оръжия, позволява на Путин да се адаптира към настоящата интензивност на войната", каза той в речта си на Мюнхенската конференция по сигурността.

Зеленски направи препратка към опустошения източен град Авдеевка, откъдето украинските войски се изтеглиха, тъй като Украйна е изправена пред остър недостиг на боеприпаси, а военната помощ от САЩ се бави вече месеци от Конгреса.

"Не питайте Украйна кога ще приключи войната. Попитайте себе си защо Путин все още е в състояние да я продължи", каза Зеленски.

Той благодари на САЩ за обширната им военна помощ досега и се обърна директно за подкрепа и към бившия президент Доналд Тръмп по време на речта си днес на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде ДПА.

Зеленски не засегна пряко настоящата блокада на по-нататъшната помощ за Украйна от страна на американските републикански политици в Конгреса, въпреки че планира да се срещне с лидерите на Конгреса по време на срещата в Мюнхен.

Зеленски изрично покани Тръмп - който неведнъж е изразявал скептицизъм относно по-нататъшната подкрепа на САЩ за Украйна - да посети страната му и да се запознае с нейната битка срещу руската инвазия.

"Ако г-н Тръмп иска да дойде, аз съм готов дори да отида с него на фронтовата линия", каза Зеленски. "Трябва да покажем на хората, които вземат решения, какво означава това. Истинска война - не в Инстаграм, истинска война".

Зеленски също така заяви, че всички други американски политици също са добре дошли.

"Аз го каня публично, но това зависи от неговите желания, разбира се", каза Зеленски за поканата си към Тръмп. "Ние сме готови.

Европа трябва да укрепи способностите си да се защитава, независимо от това кой ще спечели предстоящите избори в САЩ или как ще се развие войната в Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц на конференцията за глобалната сигурност в Мюнхен, предаде Ройтерс.

"Ние, европейците, трябва да се грижим много повече за собствената си сигурност, сега и в бъдеще", заяви Шолц на втория ден на конференцията. Германия, най-голямата икономика в Европа, е увеличила разходите си за отбрана до 2 % от БВП и ще продължи да постига тази цел на западния отбранителен съюз НАТО, каза Шолц.

Германският канцлер призова партньорите от ЕС да не допускат отказ от помощта за Украйна и в същото време да засилят собствената си отбрана, съобщи списание "Шпигел".

Според канцлера заплахата от страна на Русия е реална. "Ето защо способността ни за възпиране и защита трябва да бъде надеждна - и да остане надеждна".

Канцлерът призова партньорите от ЕС да предоставят повече финансова помощ за Украйна, която е обект на нападение от страна на Русия - в интерес на собствената си сигурност. Германия почти удвои военната си помощ за Киев за настоящата година до над 7 милиарда евро, а за следващите години ще бъдат добавени обещания за общо 6 млрд. евро, заяви още канцлерът. Той каза, че много би искал "подобни решения да бъдат взети във всички столици на ЕС".

"Ние, европейците, трябва да се погрижим много повече за собствената си сигурност - сега и в бъдеще", отбеляза Шолц. За тази цел стратегията за национална сигурност предвиждаше да се насърчи "разработването и въвеждането на бъдещи способности, като например прецизни и модерни оръжия", което се обсъжда с Франция и Обединеното кралство. "Нашата отбранителна индустрия ще увеличи надеждно производството си само ако всички ние солидарно и в дългосрочен план осигурим необходимите ресурси. И по този начин да допринесем и за нашата сигурност", заяви Шолц.

Дир.бг