Бюджетът на община Шумен в размер на 167 милиона лева бе приет днес от местния парламент. “За” гласуваха 25 от съветниците, трима бяха против (Веселин Пенчев, Данаил Данчев и Петър Петров), 11 се въздържаха, а независимият съветник Павел Павлов не гласува.

Дебатите по предложения бюджет продължиха над два часа. Критики към администрацията основно отправиха съветниците от “Кауза Шумен”. От там се чуха призиви да се оттегли приложението, в което е посочена новата по-висока заплата на кмета. От страна на администрацията бе заявено, че размерът на заплатите на кмета, кметовете на селата, респективно на общинските съветници, трябва да се гласуват с приемането на бюджета, като такова е решението на самия Общински съвет от 2021-ва. Точката не бе оттеглена, а след това и приета.

“С това решение на Общинския съвет вече имаме бюджет за 2024 г. Той ще бъде отговорно и разумно разходван в полза на жителите на община Шумен. Кметът проф. Христо Христов дава заявка за прозрачен и изпълним бюджет за 2024 г.”, коментира после зам.-кметът по бюджет и финанси Десислава Петрова.

ШУМ.БГ