Започна прием на български граждани за срочна служба в доброволния резерв, съобщиха от Военно окръжие-Шумен. Обявени са 60 места за длъжността „Младши специалист по артилерия и противовъздушна отбрана” във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ.

90 са местата за длъжността „Младши специалист”, в която приетите ще изпълняват службата в Националния военен университет „Васил Левски” в гр. Велико Търново. Останалите 100 свободни позиции са във военно формирование 22160 в Плевен за длъжността „Младши изпълнител”.

За длъжностите могат да кандидатстват пълнолетни български граждани, които нямат друго гражданство, не навършват 40 години през 2024 година, имат завършено най-малко основно образование, не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията, срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер, нямат премината военна служба, срочна служба или военна подготовка.

Съгласно министерската заповед, срочната служба в доброволния резерв ще започне на 10 септември 2024 г.

Срочната служба в доброволния резерв се изпълнява за срок до 6 месеца. През първия месец резервистите преминават начална военна подготовка. Вторият етап на службата е специална военна подготовка с продължителност от два месеца за придобиване на квалификации. Последният етап на срочната служба е с продължителност от три месеца, в които резервистите изпълняват задачи във военните формирования.
За времето на службата резервистите получават основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното военно звание, здравно и социално осигуряване.

След изпълнение на договора за срочна служба в доброволния резерв, българските граждани могат да бъдат приети без провеждане на конкурс на военна служба или на служба в доброволния резерв, ако отговарят на изискванията.

Завършилите срочна служба имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, в т. ч. силите от системата за национална сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.

Кандидатите подават документи чрез военните окръжия. Крайният срок за кандидатстване  е до 30 април.

Информация по всички въпроси, свързани с приема за срочна служба в доброволния резерв гражданите могат да получат във Военно окръжие-Шумен, добавиха оттам.

ШУМ.БГ