Фермери от цяла Гърция тръгнаха с трактори към Атина, където се събират за национален протест с искане за финансови подкрепа от правителството на фона на повишените разходи на селскостопанските производители, съобщиха гръцките медии.

Очаква се протестиращите да се съберат на площад „Омония“ в Атина в 17:30 ч., откъдето ще започне шествие с трактори до площад „Синтагма“, предаде АНА-МПА.

Земеделци и животновъди от цялата страна се стичат в гръцката столица и в собствени превозни средства и с автобуси.

Бавно движещата се основна колона от трактори потегли  от централния гръцки град Кастро, на 120 километра северозападно от Атина, с развети гръцки знамена, черни знамена и протестни знамена. Един от плакатите гласи: „Без нас няма да ядете“. Премиерът Кириакос Мицотакис в телевизионно интервю снощи каза, че не може да подкрепи допълнителни данъчни облекчения и отстъпки, но настоя, че неговото дясноцентристко правителство иска да продължи дискусиите с протестиращите, отбелязва Асошиейтед прес.

По първоначални данни има 60 автобуса от Тесалия, седем автобуса от Фтиотида и Домокос, пет автобуса от Евия. Фермерите очакват над 150 трактора и селскостопанска техника да пристигнат в Атина за шествието. Предполага се, че броят на протестиращите фермери ще достигне около 5000 души.

Фермерите от Западна Гърция и Пелопонес ще се срещнат в Мегара преди да продължат към центъра на гръцката столица.

Масовият протест на фермерите от цяла Гърция в столицата днес бележи кулминацията на техните протести, отбелязва гръцкият вестник „Катимерини“. Исканията им включват по-ниски цени на горивото и на селскостопанските материали, намаляване на разходите за електричество и предоговаряне на европейската нова обща селскостопанска политика.

„Миналата година беше катастрофална за фермерите – не произведохме грозде, не произведохме зехтин, произведохме малко памук, но той беше изкупен на нищожна цена“, отбеляза пред Ройтерс Христос, един от протестиращите фермери, нощувал в Кастро снощи.

Полицията ще предприеме извънредни мерки за организиране на движение, съобщава гръцкият вестник "Катимерини". Тракторите ще бъдат ескортирани от полицейски патрули и ще следват конкретен маршрут. Очаква се блокадата на центъра на Атина да продължи 24 часа. Трафикът около двата площада, между които ще се осъществи шествието, ще бъде ограничен.

Министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис първоначално се противопостави на пристигането на фермерите с трактори в столицата, като предложи протестиращите да пристигнат с коли и автобуси. Правителството в крайна сметка избра да не изостря напрежението, позволявайки на протеста с трактори да продължи безпрепятствено – тактика, наблюдавана в други европейски столици по време на протестите на фермерите, отбелязва "Катимерини".

Асоциациите на фермерите са в преговори с правителството на Кириакос Мицотакис в продължение на няколко седмици, но според тях мерките, предложени досега, няма да са достатъчни, за да удовлетворят исканията им, отбелязва Ройтерс.

Правителството очаква, че след шествието в Атина напрежението ще спадне. Фермерите продължават да получават силна подкрепа от обществото, като анкетите показват, че около 70 процента от гърците са солидарни с каузата на фермерите.

БТА