Приключи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков и присъединената към неговия сигнал прокурорска преписка, както и подадени писма до Прокуратурата и АДФИ от ръководството на болница "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение.

В 93 страници одитният доклад отразява цялостната проверка в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" за дейността й в периода от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 г.

В документа и в неговите констатации няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение.

Въз основа на този доклад обаче са издадени 4 акта за административни нарушения. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна.

Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН "Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост".

Като заключение одитният доклад на АДФИ постановява, че няма престъпление, няма корупционни практики.

Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления, посочват от лечебното заведение.

Месеци наред болница "Пирогов" е обект на различни проверки след обвинения за злоупотреби и съмнения за групи нарушения след случая с Даная. 15-годишното момиче почина през май миналата година в болница "Пирогов". Оттогава нейната майка Ани Стоянова се бори за изясняване на случая и организира серия от протести. Тя разказа за множество данни за нарушения, които може да са довели до смъртта на дъщеря ѝ - липса на специалист, който да го прегледа и оперира, в продължение на няколко дни, както и неяснота дали изобщо е било приложено животоспасяващото лекарство, от което детето се е нуждаело.

На 28 ноември пред журналисти министър Хинков заяви - одитен доклад е показал сериозни финансови нарушения в най-голямата спешна болница у нас. В отговор директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заяви, че се оказва натиск към него и болницата, а лечебното заведение е на печалба.

По сигнал на проф. Хинков пък Софийската градска прокуратура образува проверка по одитния доклад на "Пирогов" за нарушения на финансовото законодателство и във връзка с обществени поръчки.

БТА