При операция в Бургаско към момента са задържани десет лица, които се занимават с организация и трафик на мигранти. Задържаните може би ще се увеличат, съобщи директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) Антон Златанов пред bTV.

Операцията е под надзора на Окръжна прокуратура - Бургас. По думите му това е изключително активна организирана престъпна група. Групата има ясно изразени йерархични нива - лидер, помощници, изпълнители. За последните четири месеца това е трета такава група на "Гранична полиция", две групи разбиха ГДБОП, каза Златанов.

Очаква се задържане и на други лица, участвали в престъпната група за трафик на мигранти, съобщи на брифинг по-късно в Бургас министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той уточни, че през последните няколко месеца организираната престъпна група е била изключително активна. Действала е на територията на цялата страна, предимно в Бургаски регион.

В операцията участват служители на Главна дирекция "Гранична полиция" и Държавна агенция "Национална сигурност". Групата е била наблюдавана.

Задържан е лидерът на групата, криминално проявен. Към момента няма информация да има замесени служители от която и да е структура на Министерството на вътрешните работи, каза министърът.

Различни са маршрутите, през които мигрантите са били прекарвани в Бургаска област. Събрали сме достатъчно данни кой каква роля има в тази група - ръководител, помощници, логистици, уточни Стоянов.

"Мигрантският натиск е овладян към момента, това не означава, че е той е спрял - намалили сме го в пъти", коментира още директорът на Главна дирекция "Гранична полиция".

По думите му местата на влизане на мигранти се променят и ситуацията е като река - "опитваме се да запушим течовете, но се появява пробойна на друго място", добави Златанов.

През лятото е имало 50 процента по-голям ръст спрямо същия период на предходната година.

"Летните месеци на миналата година са най-тежките за десет години назад, всеки ден имахме рекорден ръст, стигаше се до 1500 опита за преминаване на границата на денонощие", посочи Златанов.

По думите му вследствие на всички мерки по оптимизация на работата им в момента има рязък спад.

"Есента и зимата са най-леките за десет години назад, това е основният показател за състоянието, в което се намираме. Това ни дава основание да кажем, че към сегашния момент мигрантският натиск е овладян", допълни Златанов.

Най-големият проблем през лятото е бил липсата на хора, специализирани автомобили и видеотехника за наблюдение. Но вече има разписана молба за нови 1200 щатни бройки на служители в "Гранична полиция". Осъществена е обществена поръчка за рекорден брой автомобили и 360 високопроходими машини ще започнат да пристигат.

По оградата на границата няма дупки. Мигрантите прескачат или режат, категоричен бе Златанов. 

Дир.бг