Антични предмети, станали обект на международен трафик на културни ценности, са върнати на ГДБОП, съобщиха от МВР. Предметите са незаконно изнесени в Испания, откъдето са били разпращани чрез обществени пощенски станции в посока САЩ. Сред върнатите ценни артефакти са шлем, закупен за 200 000 щатски долара и задържан от граничните американски служби, и разкрити във Великобритания метални съдове.

Връщането на ценните антични предмети стана възможно благодарение на предприети съвместни активни разследвания по шест случая, свързани с незаконното им изнасяне от страната ни. Осъщественият активен обмен между ГДБОП и службите в САЩ, Великобритания, Италия и Германия доведе до постигнатия резултат, отбеляза главен инспектор Тигран Варданян от сектор „Трафик на културни ценности“ -  ГДБОП, цитиран в съобщението. Той поясни, че всеки случай е в различен период от време. Голяма част от предметите, носещи културно-исторически белези, са върнати от САЩ, също при проведени съвместни разследвания. По думите му те са станали обект на трафик от България, закупени са от най-различни групи иманяри и са изнесени в Испания. Чрез обществени пощенски станции, извършителите насочвали пратките за САЩ, а намерението е било там предметите да се пласират поединично. След подаден от ГДБОП сигнал, колегите от САЩ ги задържат на границата, разказа той.  По думите му оперативните действия започват през 2017 г. по молба на Нюйоркската прокуратура, като до този момент са иззети около 180 предмета на стойност 70 млн. щатски долара. “Стойността на културните ценности е неизмерима във финансови параметри, затова и стойността на незаконно продадените предмети е толкова, колкото един човек може да заплати“, уточни той.

Механизмът на връщане е регламентиран в рамките на сключен меморандум между Министерството на културата  и съответните държави, коментира директорът на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата Александър Трайков. По думите му след приключване по процеса на връщане, ценностите се предават на Министерството на културата. Оттам те ще бъдат предадени на музейните институции, които ще отговарят за идентифицирането, почистването и включването в експозициите. 

БТА