От днес ДПС има двама лидери. Делян Пеевски и Джевдет Чакъров бяха избрани за съпредседатели на ДПС. Кандидатурите им бяха гласувани анблок, както настоя почетният председател Ахмед Доган с аргумента да покажат единение.

Вотът се състоя на закрито за медиите заседание на XI-та Национална конференция на партията.

Формулата за двама съпредседатели беше предложена от Ахмед Доган, за да бъде разширена електоралната периферия на партията. Това е задачата на Пеевски, а Чакъров трябва да носи отговорност предимно за традиционните райони на ДПС, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации.

"Предлагам на вниманието на XI-та Национална конференция на ДПС, гласуването на двамата кандидати за председатели да бъде в пакет, тоест едновременно. Така новата парадигма на лидерството в ДПС ще демонстрира и единството на партията", каза в обръщението си към делегатите на форума почетният председател, чието слово беше прочетено в отсъствието му.

Като аргументи за това решение Доган изреди борбата на ДПС за спазване и защита на правата и свободите, продължаване на разширяването на електоралния периметър на партията с обновяване на нейния политически образ и с адекватно електорално представителство, както и нуждата движението да съживи и активира модела си на работа с реалните хора и местните партийни структури.

По време на откритата за медии част и двамата бъдещи съпредседатели запазиха мълчание пред медиите.

До пионерската стъпка на Доган, да повери партията на двама равнопоставени водачи на движението, се стигна, след като досегашният председател Мустафа Карадайъ подаде оставка на 7 ноември. Днес той седеше през цялото време на форума на първия ред до Пеевски и Чакъров.

Дир.бг