Три емблематични обществени сгради в София бяха осветени в събота вечерта с цветовете на украинския национален флаг вечерта на 24 февруари по повод навършването на две години от началото на войната на Русия в Украйна.

Годишнината беше отбелязана със светлинна проекция върху историческата сграда на Парламента на пл. "Народно събрание" 1 - с надписи, на които, на фона на българското и украинското знаме, можеше да се прочете "България е с вас" и на украински език.

Цветовете на украинския флаг осветиха и сградата на Министерския съвет.

Сградата на Столична община също бе осветена в жълто и синьо.

"С осветяването на историческата сграда на Народното събрание, българският парламент изразява за пореден път своята солидарност с Украйна и нейния народ, и засвидетелства подкрепата си за решително противопоставяне на руската агресия и отстояване на свободата, независимостта и териториалната цялост на Украйна", заяви председателят на парламента Росен Желязков, цитиран от пресцентъра на институцията.

Инициативата за осветяването на сградата на МС (до 24.00 часа) с цветовете на украинския флаг е на министъра на отбраната Тодор Тагарев и е подкрепена от министър-председателя акад. Николай Денков, посочиха от правителствената информационна служба.

"Изразяваме своята солидарност с Украйна и нейния народ и се прекланяме пред невинните жертви на войната", каза кметът на София Васил Терзиев във връзка с осветяването на сградата на Столична община.

Дир.бг