Огромно количество опасни отпадъци са били изхвърлени в близост до нива край Димитровград. След сигнал до компетентните органи, на място днес се събраха представители на полицията, РИОСВ и общината, а случаят се разследва, съобщиха местни медии.

Сигналът е постъпил днес. Компетентните органи са установили, че на няколкостотин метра от града в посока село Крум са изхвърлени над 20 варела с химически вещества, приличащи на боя. Отделно на мястото има и десетки гуми и други боклуци.

Според очевидци, цитирани от Haskovo.net, варелите с вещество с неясен произход се появили край пътя преди месец. Ако се съди по надписите, съдържанието им е различно - боя, смоли и др. Властите са ги определили като опасни, но все още съдържанието им не е уточнено.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите са взели проби от веществата, които ще бъдат изпратени в лаборатория, обясни пред Haskovo.info директорът на РИОСВ-Хасково Мариана Вълчева. Очаква се резултатите да отговорят на въпросите доколко опасни са изхвърлените вещества.

Взети са мерки варелите да бъдат вдигнати. Те ще се съхраняват временно от Община Димитровград, обясни кметът Иво Димов. Екипите на кметството са започнали разчистване на нерегламентираното сметище.

Ако извършителят бъде установен, той би следвало да заплати почистването на мястото, както и обезвреждането на веществата от специализирана сертифицирана фирма.

От полицията са започнали проверка по случая, която има за цел да установи извършителя. За случая е сигнализирана и прокуратурата.

Дир.бг