Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламентарната комисия по отбрана.

Внесено е предложение от Министерския съвет и одобрението му от Народното събрание ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока, обясни министърът.

Тагарев е на изслушване в комисията във връзка с предоставената военна помощ за Украйна и процеса за придобиване на трикоординатни радари.

Министърът на отбраната даде отчет на депутатите от комисията в каква степен са изпълнени решенията на Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна.

Първият пакет военна помощ за Украйна, одобрен от Народното събрание в края на 2022 г., е изпратен, каза Тагарев. Повече от три седмици е отнело извозването на БТР-ите от различни места до място, където е удобно да бъдат натоварени на железопътен транспорт, каза министърът. Вече има ясен график по дни кога ще има влакови композиции, добави той. Решението за дефектните ракети за зенитни ракетни системи С-300 е изпълнено, посочи той пред депутатите. Министърът обясни, че решенията на Народното събрание за оказване на допълнителна помощ от юни и ноември 2023 г. са съответно почти изцяло изпълнен и изпълнен в цялост.

Това, което предоставяме, е с различен приоритет, заяви министърът. Има средства, които заминават веднага със самолети. Има средства, които са с втори приоритет, и заминават с друг вид транспорт, има и средства, които са с още по-нисък приоритет, и за чието експедиране преминават месеци, обясни Тагарев.

Имаме готовност да провеждаме подготовка на украински военнослужещи на наша територия, но няма конкретна заявка, обясни министърът във връзка с решението на парламента, който разреши преминаването през и пребиваването на територията на България, с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 души от въоръжените сили на Украйна, за срока на обучението и подготовка.

По-рано днес пред журналисти Тагарев каза, че до момента България е предоставила значителни обеми помощ. Предоставили сме над 7000 тона материални средства, основно боеприпаси. Предоставили сме десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и много други неща на Украйна. И ще продължим да правим това според нашите възможности, обясни министърът.

БТА