В съвместна операция на турската националната разузнавателна служба (МИТ) и отдела за борба с тероризма на полицията в Истанбул са задържани седем лица, заподозрени за предаване на информация на израелската разузнавателна служба Мосад, предаде Анадолската агенция.

Според източници от турските сили за сигурност сред задържаните е частният детектив и бивш държавен служител Хамза Турхан Айберк, който е участвал в сутрешни предавания на местни телевизии.

Мосад е установил контакт с Айберк чрез свой агент с кодово име "Виктория", допълва БТА.

Според турските разузнавателни служби Айберк е предоставял информация на Мосад срещу възнаграждение в криптовалута.

За да събира информация, включително за дейността на лица и компании от Близкия изток в Турция, той сформира група, включваща държавни служители.

Хамза Турхан Айберк е бил обучен в Белград през 2019 година и отначало израелското разузнаване му поверявало прости задачи, посочват източниците.

В координацията с Мосад Айберк използвал приложения за криптирана комуникация.

Освен с предаване на информация Айберк се занимавал и със заплахи и следене. Той предавал на Мосад местонахождението на обектите за следене с проследяващо устройство, което поставял на превозните им средства, тормозел ги и понякога ги сплашвал, посочиха източниците.

Днес палестинският президент Махмуд Абас пристига на посещение в Анкара, където ще обсъди с турските представители ситуацията в Газа.

Dir.bg