Германският министър на отбраната Борис Писториус обясни във вторник, че неотдавнашното изтичане на информация от разговор на германски висши офицери във връзка с доставки на оръжие за Киев (ракети "Таурус" - б.р.), се дължи на сериозна "лична грешка", предадоха световните агенции и БТА.

Лична грешка, защото един от офицерите е участвал в него чрез "незащитена връзка", съобщи АФП.

Предстои да бъде обсъдено налагането на дисциплинарно наказание на въпросния военен, допълни министърът, цитиран от Ройтерс.

Разговорът между германски офицери бе публикуван в петък от руската журналистка и главна редакторка на държавната телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. В него високопоставени представители на военновъздушните сили обсъждат теоретичните възможности за разполагане на германски крилати ракети "Таурус" в Украйна, отбеляза ДПА.

Русия вероятно е прехванала военното обаждане случайно в рамките на мащабна операция, а не в резултат на целенасочено шпиониране или следене, каза Писториус. Използването на "УебЕкс" (WebEx) за разговора е било разрешено.

Германия ще предприеме технически и организационни мерки, за да гарантира, че подобен инцидент няма да се повтори, допълни военният министър.

Комуникационната система на Бундесвера като цяло е надеждна, увери Писториус на пресконференция, като също така заяви, че доверието на съюзниците в Германия "остава ненакърнено".

Канцлерът Олаф Шолц обеща бързо изясняване на случая. Това е "много сериозен въпрос", заяви Шолц по време на визита във Ватикана в събота.

Дир.бг