Искаме да видим България и Румъния в Шенген възможно най-бързо. Това заяви председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер на откриващата пресконференция на конгреса на ЕНП, който започва днес в Букурещ.

В отговор на журналистически въпрос, че тази сутрин австрийските консерватори са заявили, че не искат да подкрепят предизборния манифест на конгреса отчасти и заради Шенген, Манфред Вебер каза:

“Очевидно имаме австрийско предизвикателство и трябва да убедим всички австрийски партии за България и Румъния в Шенген. Имаме различно мнение по някои теми. Демократично е да изразиш различно мнение. Искам да съм ясен, че ЕНП подкрепя пълното разширяване на Шенген. Румъния и България трябва веднага да се присъединят. Те покриват всички критерии”.

Председателят на ЕНП коментира още, че България и Румъния не са втора ръка държави и всички европейски граждани трябва да бъдат равни.

“Затова решихме да проведем конгреса тук, в Букурещ. За да покажем, че страните от региона имат значение за нас, че не са втора класа европейци. Всички сме равни”, допълни Вебер.

“Надяваме се в рамките на конгреса на ЕНП в Букурещ да получим подкрепа за пълно присъединяване към Шенген. На 31 март ще бъдем в Шенген по въздух и вода. Но румънската диаспора, която живее и работи зад граница, се надява Румъния да влезе и по суша. Надяваме се това да се случи възможно най-скоро”, каза на свой ред председателят на румънската Национално-либерална партия Николае Чука. Той информира, че вече е коментирал темата с Манфред Вебер,  с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с председателя на ЕП Роберта Мецола и има цялата им подкрепа.

“Надявам се, че като бъде разписано като цел в крайния документ на конгреса на ЕНП в Букурещ, ще бъде дадена възможност да влезем и по суша възможно най-скоро”, каза Чука.

В рамките на съвместната конференция, и Чука, и Вебер подчертаха, че ЕНП е най-голямото политическо семейство в Европа, а през следващите два дни Букурещ ще бъде политическата столица на Европа. Манфред Вебер очерта и основните задачи в рамките на конгреса.

“Определяне на манфест, пътната карта за Европа за следващите пет години. Днес ще решим това. Втората ни задача е да номинираме хората, които ще ни ръководят. Утре ще излъчим кандидатите за изборите през юни”, допълни Вебер.

Той коментира още, че  в момента Европа се бори с екстремизма и популизма и се сбълсква с много предизвикателства.

“Едно от тях е диктаторът Путин. Имаме и огромни икономически предизвикателства. След годините на Брекзит и излизането на Великобритания от ЕС някои искат Европа да поеме по националистически път. ЕС може да не е перфектен, но е най-доброто, което сме имали. Да се борим заедно срещу екстремизма. Това е посланието ни към избирателите. Друга наша цел е да държим жива зелената сделка. Искаме електиречски коли да се произвеждат в Европа, не в Китай”, допълни Вебер.

И в рамките на конференцията, и по време на откриването на конгреса председателят на ЕНП на няколко пъти се обърна към журналистите и към делегатите на румънски език.

БТА