Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не вижда положителен развой за този цикъл на ротацията, като според него ПП-ДБ днес са провокирали именно този изход. Това коментира той пред журналисти в Букурещ, където се участва в конгрес на ЕНП.

 

"Денков дойде, хвърли си оставката и си заминаха с кабинета, за да не участват в дебатите. Днес нямаше министри, нямаше никой в пленарната зала. Щом искат избори, те ги провокират. Трябваше бъдещият премиер да е в пленарната зала днес с Денков", коментира Борисов за оставката на кабинета, която беше гласувана единодушно в Народното събрание.

Той изрази учудване от единомислието в парламента. "Такова единодушно гласуване да си замине този кабинет. Това само прочетох. До снощи си бяха изтеглили предложението да се гласува оставката, сутринта го внесоха пак и не виждам защо по този арогантен начин се отнесоха с всички в парламента", посочи още Борисов.

Той се обърна към коалиционните си партньори с въпрос така ли се основава правителство. "Така ли се отговаря на критиката?! Ако няма радикални реформи в кабинета, регулаторите и съдебната система, ние няма да участваме. С това си поведение днес ни пратиха в ръцете на президента Радев, от него вече зависи всичко", критикува още Борисов за бързото гласуване в НС на оставката на Денков.

Лидерът на ГЕРБ попита "защо беше нужно да съсипят правителството днеска и да цъка часовник в ръцете на президента Радев", от когото зависи кога ще са изборите, кога ще са консултациите: "Ако не беше джентълмен, утре щеше да направи консултациите". Именно така според Борисов ПП-ДБ провокират избори.

    "Ще преговаряме, избрали сме екипа. Казахме утре, събота, неделя да се изчисти всичко, тогава да преговаряме, аз в рояк лидери да седна срещу всичките войводи да им слушам претенциите, да ги удовлетворя, няма изход. Изходът го приключиха днес".

Той коментира и твърдението на Асен Василев, че тепърва предстоят преговори, така:

    "Като предстоят преговори защо не преговаряхме снощи кога да си внесат оставката. Бъдещият премиер на страната трябваше да бъде на тези преговори, те защо бързаха, не знам?"

Борисов заподозря, че целта на некоалиционните им партньори е да изглежда сякаш ГЕРБ са виновни, че отиваме на избори.

"Тези хора в момента играят само една игра - да излезем ние от ГЕРБ виновни, че отиваме на избори. Те видяха социологията и че ако са разделени двата избора, те само на европейски избори ще катастрофират". 

Дир.бг