Гръцки товарен кораб е ударен от ракета и гори близо до Аден в Йемен, съобщиха "Ройтерс" и "Ал Арабия" малко след информация на компанията за морска сигурност Ambrey.

Според тези данни корабът за насипни товари True Confidence, плаващ под флага на Барбадос, е на около 92 км югозападно от Аден. Според собственика и оператора на кораба зад атаката стоят йеменските хути (или хуси), които контролират обширни части от страната.

Според американски представители има най-малко двама загинали при ударите, предава Би Би Си. Това е първият случай, при който атаки на хутите по кораби в Червено море или Аденския залив причиняват смъртта на членове на екипажа.

Първоначално никой не пое отговорност, но след това бе насрочено изявление на говорител на хутите, които обикновено потвърждават, че стоят зад повечето атаки в Червено море и Аденския залив, откакто започнаха да удрят кораби в знак (както твърдят) на подкрепа за палестинците в хода на войната в Газа. Говорителят Яхия Сарие обясни в последвалото изявление, че корабът бил нападнат "в отговор на американско-британската агресия" срещу Йемен (който хутите твърдят, че представляват) и като триумф за потиснатия палестински народ. Екипажът на "американския" кораб пренебрегнал предупреждения от "военноморските сили на Йемен" (т.е. на хутите).

Друг кораб, Rubymar, атакуван миналия месец, потъна в края на миналата седмица, след като бе поразен на път за Варна, а в почивните дни, изглежда, бе подложен на нова атака.

True Confidence е собственост на регистрираната в Либерия компания True Confidence Shipping и се управлява от базираната в Гърция Third January Maritime, се казва в съвместно изявление на двете фирми. В него се твърди и че корабът е продължил да се движи и с пожар на борда и че няма информация за състоянието на 20 членове на екипажа и трима души въоръжена охрана.

Източник от средите на корабоплаването обаче твърди за "Ройтерс", че трима моряци са изчезнали от кораба, а други четирима са тежко пострадали. Същият събеседник твърди, че корабът, изглежда, е изоставен.

Агенцията за морски търговски операции на Великобритания (UKMTO) съобщи по-рано, че е получила сведения за инцидент на 54 морски мили югозападно от Аден.

Не е известна връзката на кораба, плавал за Джеда, с Израел, Великобритания или САЩ (американски източник казва за "Ройтерс", че няма такава връзка със страната му). Хутите, след като първоначално твърдяха, че нападат само "свързани с Израел" (като собственост или дестинация) плавателни съдове, но след началото на кампанията срещу бойците през януари, водена от Вашингтон и Лондон, включиха и американски и британски кораби в списъка на тези, по които извършват атаки.

Според "Асошиейтед прес" предишен собственик на съда, Oaktree Capital Management, е американски.

Дневник