Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви днес пред Конгреса, че е разпоредил на американските въоръжени сили да изградят пристанище в Газа, за да доставят повече хуманитарна помощ по море до обсадения палестински анклав, съобщи високопоставен служител, цитиран от Франс прес.

"Тази вечер президентът ще обяви в Речта си за състоянието на Съюза, че е наредил на американските военни да изпълнят спешна мисия за изграждане на пристанище в Газа", заяви пред журналисти високопоставен американски служител.

В речта си пред Конгреса Байдън ще обяви, че е разпоредил на американските въоръжени сили "да предприемат спешна мисия за изграждане на пристанище в Газа, в координация със страни със сходни възгледи и хуманитарни партньори", каза американски служител, цитиран от Ройтерс.

Пристанището, което ще бъде временно, ще увеличи обемите на хуманитарна помощ за палестинците в Газа с "допълнителни стотици камиони" на ден, каза служителят, като добави, че САЩ ще координират въпросите със сигурността с Израел.

Освен това Вашингтон ще работи с ООН и хуманитарни организации, които "имат опит в разпределението на помощта в рамките на Газа", каза служителят, като добави, че първоначалните доставки ще дойдат от Кипър.

Дир.бг