Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която живее в изгнание в Литва, обяви, че не е получавала новини от съпруга си от една година и определи това като форма на изтезание, предаде Франс прес.

Тихановска призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да "се намеси", като подчерта, че и други политически затворници в Беларус са откъснати от външния свят – "брутална практика", чието прекратяване трябва да се "изисква", според Тихановска.

"От вече една година не съм получавала новини от съпруга си Сергей Тихановски. Оттогава само мълчание. Без писма, без телефонни обаждания, без адвокатски посещения", заяви Тихановска във Вилнюс. "Получавала съм само анонимни писма, твърдящи, че е мъртъв и видеозапис, разпространен миналата година, в който едва успявам да разпозная собствения си съпруг", добави тя.

"Да бъдем държани в неведение е форма на изтезание, не само за нашите политически затворници, а и за техните семейства, които живеят в несигурност и не искат да повярват най-лошото", подчерта Тихановска. "Политическите затворници трябва да имат достъп до адекватни медицински грижи и да имат разрешение да комуникират с адвокатите и семействата си", заяви опозиционната лидерка.

"Трябва да действаме, за да попречим на нови трагедии" като смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, починал миналия месец в затвор в Арктика. "Изтезанията на хора в затвора трябва да спрат", подчерта Тихановска.

Тя добави, че на президентските избори през 2020 г. е спечелила срещу управляващия с желязна ръка беларуски лидер Александър Лукашенко. По-късно Тихановска напусна страната, след като властите организираха мащабни репресии срещу протестиращите, които оспорваха официалните резултати от тези избори. Няколко опозиционни лидери се намират в беларуски затвори, включително Сергей Тихановски, осъден през 2021 г. на 18 години затвор за "организиране на бунтове и подстрекаване към омраза".

БТА