Пакети с хуманитарна помощ от САЩ, спуснати по въздуха, са ударили и убили петима палестинци в ивицата Газа, тъй като парашутите им не са се отворили правилно, съобщи британският вестник "Телеграф".

На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда как няколко пакета падат с изключително висока скорост към земята, пуснати от транспортен самолет.

Американските въоръжени сили днес за трети път пуснаха от въздуха помощи в Газа и доставиха повече от 38 000 дажби на фона на разрастващата се хуманитарна катастрофа в пренаселения крайбрежен анклав, предаде Ройтерс.

Израелската офанзива в Газа, която се подкрепя от САЩ, разсели повечето хора в анклава, чието население възлиза на 2,3 милиона души и доведе до критичен недостиг на храна, вода и лекарства, отбелязва агенцията.

В изявление на американските въоръжени сили се казва, че помощите са били спуснати от американски и йордански самолети в северната част на Газа.

Спускането от въздуха е скъпа и недостатъчна алтернатива на доставките на помощи с камиони, предвид мащабите на хуманитарната криза, казват американски официални представители. Администрацията на президента Джо Байдън настоява за повече достъп по суша и за проучване на възможността за морски транспорт.

През изминалата седмица американските военни в координация с Йордания, Египет и Франция доставиха в ивицата Газа над 70 000 хранителни дажби, пише още БТА.

По-рано днес британският министър на външните работи Дейвид Камерън заяви, че Обединеното кралство ще работи в сътрудничество със САЩ за отварянето на морски коридор, по който помощта за анклава да се доставя директно по море.

В продължение на месеци представители на хуманитарни организации предупреждаваха за задаващ се глад в Газа на фона на недостига на храна, причинен от затварянето на границите, отбелязва британското издание.

 Израелски служители са обмисляли въоръжаването на цивилни в Газа в опит да се намери решение за охраната на хуманитарните доставки

Израелски официални лица са обсъждали въоръжаването на някои цивилни в ивицата Газа, за да осигурят охрана на конвоите с хуманитарна помощ в обсадения анклав, като част от по-широкото планиране на хуманитарните доставки след края на сраженията, съобщи днес вестник "Израел хайом", цитиран от Ройтерс.

Тъй като поддържането на реда в управляваната от палестинската ислямистка групировка "Хамас" територия става все по-трудно, а местната полиция отказва да осигурява охрана на конвоите поради риска да се превърне в мишена на израелските сили, въпросът за безопасното разпределение на доставките се превръща в основен проблем, отбелязва агенцията.

Цивилните няма да бъдат свързани с въоръжени групировки, в това число и с "Хамас", но остава неясно кои биха могли да бъдат те, пише израелското издание. Вестникът съобщава, че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е отложил вземането на решение по този въпрос.

Канцеларията на израелския премиер отказа да коментира информацията, която се появява седмица, след като десетки палестинци бяха убити при инцидент, при който големи групи обградиха конвой от камиони с хуманитарни помощи, влизащи в северната част на ивицата Газа, а отговарящите за сигурността на доставката израелски войници откриха огън.

Случилото се подчертава хаотичните условия, при които се доставя помощ в Газа, където неотдавна ООН предупреди за нарастваща заплаха от масов глад на фона на повече от пет месеца война, отбелязва Ройтерс.

"Ние не носихме оръжия или нещо друго, ние сме цивилни. Искахме да получим храна, защото тук, в Газа, гладуваме", каза Мустафа Лоло, който уточни, че е бил прострелян в крака при опит да получи помощ.

Днес израелските военни оповестиха резултатите от прегледа на обстоятелствата, довели до инцидента с конвоя от камиони на 29 февруари, и повториха, че войниците са стреляли само по лица, които според тях са представлявали заплаха. "Прегледът на командването установи, че военнослужещите на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) не са стреляли по хуманитарния конвой, но са стреляли по няколко заподозрени, които са се приближили до намиращите се наблизо израелски сили и са представлявали заплаха за тях", се казва в изявлението.

"Хамас" отхвърли доклада, който според групировката представлява опит израелските войници да бъдат оневинени за "ужасяващото престъпление".

Палестинските здравни власти съобщиха, че при инцидента са загинали над 100 души, повечето от които са били застреляни от израелски военнослужещи. Преди няколко дни обаче Израел заяви, че повечето от загиналите и ранените са били стъпкани или прегазени, докато хората са се борили за провизии.

Агенциите на ООН не са имали връзка с конвоя, управляван от частни изпълнители и наблюдаван от израелските военни, но заявиха, че доставките на помощи стават все по-трудни за изпълнение на фона на общото нарушаване на обществения ред, отбелязва Ройтерс.

"Когато сраженията продължават, когато хората са отчаяни, когато социалната структура е разрушена и беззаконието се увеличава, за нас от другата страна става все по-трудно - след като всичко е потвърдено - да получим и разпределим безопасно помощта", заяви по-рано тази седмица пред журналисти координаторът на ООН по хуманитарните въпроси и възстановяването в Газа Сигрид Кааг.

Дир.бг