"Да, България" се събира днес на Трета национална конференция в София. Партията на Христо Иванов ще решава към кое политическо семейство в Европа да се присъедини на прага на европейските избори - дали да отиде при десницата от ЕНП, след като на предишния форум обяви курс към одесняване.

Партньорът им в коалицията "Демократична България" - ДСБ, е част от Европейската народна партия. В дясното европейско семейство членуват и ГЕРБ, и СДС. В началото пред делегатите доклад ще изнесе председателят на формацията Христо Иванов според обявения дневен ред, обявен от пресцентъра на формацията.

Форумът ще трябва да гласува и Политическа декларация за визия и стратегически насоки за дейността на политическата партия "Да, България".

Според предварителния дневен ред конференцията трябва да гласува решение за основните насоки за организационно развитие и укрепване на "Демократична България". Ще бъде приета и политическа резолюция по изводите от доклада на председателя.

Не е предвиден избор на нов председател, но не е изключено темата да бъде повдигната от вътрешната опозиция. Само преди ден лицето на опозицията от клуб "9 декември" - Мануела Малеева, отправи критики, че формацията се превръща в пирамидална структура и е налице отлив от симпатизанти.

Часове след форума на ДБ започват преговорите с ГЕРБ-СДС, от които зависи дали ще има ротация в управлението, или предстоят предсрочни парламентарни избори. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов е част от преговорния екип на "Продължаваме промяната - Демократична България". Неговата позиция е, че на страната не са нужни нови избори, а ако се стигне до тях, то трябва да се проведат много бързо.

Именно като реверанс към неговия партиен ангажимент от ГЕРБ-СДС се съгласиха преговорите да започнат по-късно следобед, от 18:00 часа, а не сутринта в 10:00, като първоначално възнамеряваха.

През седмицата Борисов поиска и получи мандат от делегатите на Националното съвещание да представи проекта на споразумение за коалиционно управление. Той обяви и преговорния екип на ГЕРБ-СДС, който ще бъде воден от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, заместник-председателя на ГЕРБ Теменужка Петкова, както и Деница Сачева и Рая Назарян.

От страна на ПП-ДБ в разговорите ще участват лидерите на формациите Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов.

Дир.бг