Най-голямото училище в Шуменско СУ „Сава Доброплодни“ получава от държавата 3 млн. лв. за изграждане на 3-етажна пристройка. Нов корпус за 1 млн. лв. ще се построи и в Детска градина "Братя Грим" в кв. „Тракия“.

Двете учебни заведения са единствените в областта, попаднали в списъка на одобрените проекти по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 – 2027 г. на Министерството на образованието и науката.  

В СУ “Сава Доброплодни” ще бъде построена триетажна сграда вляво от главния вход, където в момента е тревна площ. В сградата е предвидено да има 18 стаи и помещение за хранене на учениците от начална степен. Новата постройка ще има и топла връзка с основната сграда на училището.

“Работим от години, за да осъществим това разширяване на училището. Целта ни е преминаване на едносменен режим на обучение. Освен това за изкуствата са необходими специализирани кабинети и с новата сграда ще можем да осигурим и такива”, каза за ШУМ.БГ директорът училището Албена Иванова-Неделчева.

В СУ „Сава Доброплодни“ в момента учат близо 1400 ученици и е едно от малкото, които не могат да преминат на едносменен режим заради недостига на кабинети.

Проектът за новата пристройка на училището е на стойност 3,4 млн. лв. Въпреки че одобрената от МОН сума е максималната по програмата, не достигат 400 хил. лв. Тази сума училището ще осигури от собствения си бюджет.

Детска градина "Братя Грим" е кандидатствала по сегашната програма с идейния проект за изграждане на трети корпус, разработен преди години. Сградата ще е на два етажа, с разгърната площ около 500 кв. м.

“Новият трети корпус на ДГ “Братя Грим” ще е за още две групи от деца. В момента нашата детска градина и другата в кв. “Тракия” са със запълнен капацитет. Очакваме в следващите години още деца, защото в момента около нас се строят 4 нови жилищни блока и с това разширение на сградата ще успеем да поемем децата”, каза за ШУМ.БГ директорът на градината Евгения Михова.

Одобрените от Министерството 998 хил. лв. ще са достатъчни за новия корпус.

ШУМ.БГ