Отлични резултати по отношение качество и бързина в правораздаването през 2023 г., отчита Шуменският административен съд, съобщиха от пресслужбата му.

През годината са разгледани общо 670 бр. дела, от които 574 дела са приключени до 31 декември. При съпоставката с предходните периоди по видове дела, се констатира тенденция за запазване на общия брой на постъпилите първоинстанционни административни дела спрямо предходната 2022 г.

През миналата година Върховен административен съд е осъществил касационен съдебен контрол спрямо 99 съдебни акта, постановени по дела на Административен съд - Шумен. В резултат на това 90% от обжалваните съдебни актове са оставени в законна сила, спрямо 80% от обжалваните актове през 2022 година и 82%  през 2021 г.

Отчита се също, че през 2023 г. пред Върховен административен съд са обжалвани само 41% от подлежащите на обжалване съдебни актове.

„Фактът, че 90% от съдебните актове, по които се е произнесла касационната съдебна инстанция, са оставени в сила, сочат за високото качество и законосъобразност на постановените съдебни актове от Административен съд град Шумен. Резултатите от посочените по-горе данни обуславят извода, че съдът продължава да работи за устойчиво поддържане на постигнатите високи стандарти в правораздаването“, казаха още от Административния съд.

Според председателят на съда Снежина Чолакова-Маринова и през 2023 г. отчетените показатели са в рамките на традиционно добрите постижения, като за поредна година допринасят за високото ниво на административното правосъдие в страната.

ШУМ.БГ