Шуменските информатици записаха поредното си представяне на високо ниво. Това стана от 8 до 10 март в Хасково, където се проведе 40-тата Национална олимпиада по информатика, съобщи ръководителят на информатиците д-р Бисерка Йовчева.

До финалния кръг от общо 120 състезатели, бяха допуснати 12 от ППМГ „Нанчо Попович“ – Шумен и 15 от Школа А&Б. Всеки от състезателите получи грамота за отлично представяне или медал.

Абсолютен победител в тази олимпиада е Даниел Койнов, който със златния си медал се очертава на този етап като лидер на старшия национален отбор на България.

В най-малката група Е, Александър Вълчев спечели златен медал в група Е и получи специалната награда на журито за най-бърз състезател. Той е решил без грешка всичките 6 задачи от двата състезателни дни и го е направил за по-малко от два часа общо, при разрешена продължителност 4 часа, поясни Бисерка Йовчева.

В група D, Димитър Шапатов от училището на домакините – ПМГ – Хасково и възпитаник на   Школа А&Б спечели бронзов медал, а Борис Бобев от Шумен и Антонио Рахчев (ППМГ – Разград и Школа А&Б)  получиха грамоти за отлично представяне.

В Група С Фейза-Нур Исмаилова спечели бронзов медал в класирането за момичета, а Николай Вълчанов от Шумен и Божан Иванов (1-во СУ „Свети Седмочисленици“ – Търговище и Школа А&Б) завоюваха място в разширения младежки национален отбор. В още 4 контролни състезания двамата ще се борят за място в националната четворка с още 10 състезатели от цялата страна.

В Групи А и В и трите момичета от Шумен – Симона Иванова, Весела Николова и Нермин Идириз намериха своето място в разширения национален отбор за момичета. След блестящо представяне Серкан Рашид спечели сребърния медал в група В и място в разширения старши национален отбор.

На олимпиадата учениците бяха придружени от д-р Бисерка Йовчева – ръководител на Школа А&Б, Димитър Добрев и д-р Цветелина Иванова – преподаватели в Школа А&Б и ШУ “Епископ Константин Преславски“, Цветелина Петрова – преподавател в Школа А&Б и студент в ШУ, както и Георги Зашев – преподавател по информатика в ППМГ „Нанчо Попович“.

ШУМ.БГ