Втори ден продължават консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили в 49-ото Народно събрание за съставяне на правителство.

От 9:30 часа се очакват консултациите с представители на парламентарната група на "Възраждане", от 11:30 часа с представители на парламентарната група на "БСП за България", а от 14:00 часа с представители на парламентарната група на "Има такъв народ".

Вчера на "Дондуков" 2 се проведоха консултациите с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" увериха, че диалогът между тях е конструктивен и поискаха повече време преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

От ДПС пък казаха на президента, че ще продължат да бъдат стабилизиращ фактор и ще продължат с подкрепата за правителството при евентуална ротация.

Очаква се междувременно да продължат консултациите за споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които заявиха, че се нуждаят от повече време. И през двата почивни дни формациите започнаха преговорите за споразумение за съвместно управление и вчера увериха държавния глава в конструктивния разговор помежду им.

Преговарящите екипи не дават подробности и конкретика от разговорите, нито дали момента нещо е финално договорено. Неофициално стана ясно, че двете страни обсъждат общ документ, който да подпишат, изготвен на базата на споразумението на ГЕРБ и меморандума на ПП-ДБ. По информация на бТВ обструкции предизвиква и оставането на министрите Асен Василев, Тодор Тагарев и Димитър Илиев в кабинета.

"Благодарна съм за конструктивния тон, в който последните два дни протекоха преговорите", каза бъдещият министър-председател Мария Габриел пред медиите вчера.

"Трябва максимално бързо да приключат преговорите и да пристъпим към решение", добави премиерът в оставка Николай Денков.

Оставката му беше депозирана на 5 март в парламента. На следващия ден тя беше гласувана и приета единодушно в Народното събрание с 216 гласа "за". Правителството в оставка направи в петък в Министерския съвет отчет за свършеното през изминалите девет месеца.

Дир.бг