Най-малко 29 палестинци са убити при два отделни израелски удара по опашки за хуманитарни помощи в ивицата Газа вчера, обяви здравното министерство на "Хамас", цитирано от Ройтерс.

В първия случай са загинали осем души след израелски въздушен удар по пункт за раздаване на помощи в бежанския лагер "Нусейрат" в централната част на анклава, съобщават здравните власти на радикалната ислямистка групировка, която контролира крайбрежната територия.

По-късно най-малко 21 палестинци са загинали и над 150 са били ранени, когато израелски военнослужещи са открили огън по опашка за хуманитарна помощ от камиони на кръгово кръстовище в северната част на ивицата. Първата информация на здравното министерство на "Хамас" бе за убити палестинци на кръгово кръстовище в град Газа, отбелязва БТА.

На този фон еврокомисарят по хуманитарната помощ и управлението на кризи Янез Ленарчич заяви, цитиран от Ройтерс, че доставянето на хуманитарни помощи по въздуха и вода за ивицата Газа няма да е достатъчно, за да компенсира липсата на пратки за крайбрежната територия посредством камиони. Той отбеляза, че палестинското население в анклава е на ръба на повсеместен глад.

"По въпроса за доставката на хуманитарна помощ по въздух и вода ще бъда пределно ясен: ние и наши партньори правим това по изключение, защото Израел не отваря повече сухопътни маршрути", каза Ленарчич, посочвайки, че най-добрият начин за доставки на помощи е по суша.

Еврокомисарят по хуманитарната помощ и управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисарят по хуманитарната помощ и управлението на кризи Янез Ленарчич
Снимка: АП/Bilal Hussein

"Има опасност от повсеместен глад", обяви той пред представители на медиите. "Вече са налице ясни и неопровержими симптоми, че в ивицата Газа има цели зони, в които населението гладува", добави Ленарчич.

От началото на войната на Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", започнала на 7 октомври миналата година, ивицата Газа се намира под израелска блокада, посочва Ройтерс. По данни на ООН над половин милион души от населението на анклава от 2,3 милиона палестинци са на ръба на гладната смърт. Агенциите на ООН обявиха по-рано тази месец, че равнищата на недохранване при децата са "особено високи" в северната част на ивицата.

Ленарчич призова за отварянето на повече гранични пунктове по северната граница на Газа с Израел, през които да преминават камионите с хуманитарна помощ. Еврокомисарят отбеляза, че на 12 март ООН са доставили храна за северната част на крайбрежната територия за първи път от три седмици. "Ясно е от какво има нужда: нарастване на хуманитарната помощ за Газа и достигането ѝ навсякъде в ивицата", каза Ленарчич.

Израел отхвърля твърденията, че възпрепятства хуманитарните доставки в Газа, като посочва причината за забавяне на помощите в недобрата организация от страна на агенциите за подпомагане. "Хамас" на свой ред обявява, че Израел използва глада на палестинците като оръжие в своята военна офанзива.

В контекста на нарастването на международния натиск върху Израл да се съобрази с гладуването на населението на Газа ЕС, ООН САЩ, Великобритания, Кипър, ОАЕ и Катар полагат усилия за отварянето на морски коридор за доставяне на хуманитарна помощ за Газа от Кипър.

Два кораба с около петстотин тона хуманитарна помощ вече са поели курс към крайбрежието Газа, където работещата в САЩ благотворителна организация "Уърлд сентръл кичън" е започнала да изгражда кей за разтоварване на пратките. По думите на Ленарчич САЩ ще помогнат за разширяването на дока следващия месец.

Ленарчич каза, че на конференция по хуманитарните въпроси, планирана в белгийската столица Брюксел в понеделник, неговият комисариат ще обяви отпускането на около 1,8 милиарда евро, предназначени за посрещането на нужди в глобален план през настоящата година.

Ройтерс припомня, че миналата година 27-те страни членки на ЕС обещаха съвместно с Европейската комисия общо 8,4 милиарда евро. Ленарчич се надява тази сума да бъде достигната или дори надмината тази година.

ООН обяви, че рекордните триста милиона души по целия свят се нуждаят от хуманитарна помощ, най-вече поради зачестилите въоръжени конфликти, като причина са и увеличаващите се климатични изменения. Според ООН за хуманитарни нужди са нужни още 50 милиарда долара. "Хуманитарната помощ има предназначението на спешното отделение в една болница. Това е първата помощ", заключава Ленарчич.

Според изявление по въпросния случай израелски военнослужещи са взели под прицел хората, чакащи за помощи. В изявлението бе посочено, че най-малко единадесет тела и сто ранени са били докарани в болницата "Аш Шифа" в град Газа. От израелската армия са казали за Ройтерс, че разследват и двата случая.

На 29 февруари над сто души бяха убити или ранени, докато чакаха на опашка за помощи в северната част на Газа, съобщи тогава здравното министерство на "Хамас". По повод онзи случай говорител на израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) заяви, че войниците не са атакували никого умишлено.

По данните на здравните власти на "Хамас" от началото на войната на палестинската групировка с Израел на 7 октомври миналата година, когато ислямистки бойци причиниха смъртта на близо 1200 души в Южен Израел (по израелски данни), в Газа са загинали над 31 000 палестинци.

Дир.бг