Аржентинският Сенат (горната камара на националния парламент) отхвърли всеобхватния указ за икономически реформи на президента на страната Хавиер Милей, предаде Ройтерс. Агенцията отбеляза, че това е сериозен удар върху програмата на държавния глава либертарианец за оздравяване на "болната" икономика на страната чрез строги ограничителни мерки.

Ройтерс припомня, че партията на встъпилия в длъжност през декември икономист Милей - "Свободата идва", е малцинство в Националния конгрес, където е едва трета парламентарна сила.

Така нареченият мегауказ, който в първоначалния си вид съдържаше 600 члена, бе отхвърлен с 42 гласа "против" срещу 25 "за", като въздържалите се депутати бяха четирима. Мащабният пакет от реформи ще бъде окончателно отхвърлен, ако срещу него гласува и мнозинството в долната камара на парламента на Аржентина - Камарата на депутатите.

"Много е просто - този указ е противоконституционен", каза сенаторът от опозицията Мартин Лусто, цитиран от БТА, по повод на вота си "против".

Указът, издаден от Милей само дни след встъпването му в длъжност, има за цел "шокова терапия" на аржентинската икономика, в това число и обезценяване на местната валута - песо, с над петдесет процента, отбелязва Ройтерс.

Дир.бг