България може да приеме еврото през 2025 г. и работата е насочена към овладяване на инфлацията, което е изключително важно да се свърши през тази година. Правителството на България може да реши дали да поиска допълнителна оценка. Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донахю на брифинг в Министерския съвет след среща с министър-председателя в оставка Николай Денков, вицепремиера в оставка Мария Габриел и министъра на финансите в оставка Асен Василев.

Според договорите на ЕС правителството на България ще реши дали ще поиска допълнителна оценка на икономическите показатели, що се отнася до приемането на еврото, каза Донахю. Той отбеляза, че за момента цялата енергия трябва да бъде ангажирана и концентрирана върху това България да мине тестовете и това е част от редовната оценка, която ще бъде направена по-късно тази година.

Председателят на Еврогрупата подчерта, че за него въпросът е кога България ще се присъедини, а не дали ще се присъедини към еврозоната. Работата на България в момента се засилва що се отнася до овладяването на инфлацията, очевидно това е най-добрият интерес на хората в страната, подчерта Донахю. По думите му чрез усилията да се намали инфлацията, ще дойде моментът за приемане на България в еврозоната.

Еврогрупата е неформален орган, създаден през 1997 г., в рамките на който министрите на държавите членки от еврозоната разискват въпроси относно общите отговорности на техните държави във връзка с еврото. Основната задача на Еврогрупата е да осигурява тясна координация на икономическите политики между държавите членки от еврозоната. Друга нейна цел е да насърчава създаването на условия за по-силен икономически растеж, обясниха от правителствената пресслужба.

За визитата на Паскал Донахю съобщиха от Министерството на финансите на 13 март. Председателят на Еврогрупата ще участва в организираната от министерството конференция „Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса". В рамките на форума ще бъде обсъдена готовността на страната ни за влизане в еврозоната, както и ползите и предизвикателствата от преминаването към единната европейската валута като разплащателно средство у нас. 

БТА