Седемдесет процента от сирийците разчитат на хуманитарна помощ вследствие на продължилата повече от десетилетие гражданска война в страната, заяви днес ООН, цитирана от ДПА.

Най-нови данни сочат, че 16,7 милиона души в страната се нуждаят от хуманитарна помощ, което е най-големият брой на нуждаещите се от началото на конфликта преди 13 години, каза в изявление специалният пратеник на ООН за Сирия Гайр Педешен.

По данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в момента в Сирия живеят близо 23,2 милиона души.

Международната общност трябва да окаже натиск за подновяване на преговорите между сирийското правителство и опозицията, каза Педешен.

"Трябва да направим мира наш приоритет", посочи специалният пратеник и допълни: "Ако не го направим, мрачните негативни тенденции по всички показатели в Сирия само ще продължат да се влошават и през следващата година. Хората в Сирия заслужават по-добра съдба".

Липсата на дарения означава, че хуманитарните организации в Сирия имат проблеми с достигането до нуждаещите се, казаха координаторите на ООН за хуманитарната помощ за Сирия Адам Абделмула и Муханад Хади. Те подчертаха, че много хора в страната нямат достатъчно храна.

От 2011 г. насам повече от 12 милиона сирийски деца, жени и мъже са избягали в съседни държави или са разселени в рамките на Сирия.

"Моля, не забравяйте разселените сирийци в страната или в чужбина", каза Матю Солтмарш, говорител на Службата на Върховния комисариат за бежанците на ООН в Женева. От началото на тази година държавите дарители са предоставили само малка част от необходимите средства за помощ на бежанците, добави той.

Напоследък насилието в Сирия отново ескалира и се изостря от последиците от войната в Газа и свързаното с нея регионално напрежение. Сирия е засегната от военни атаки и контраудари, в които участват Израел, САЩ и проирански милиции, посочва ДПА.

БТА