"Това, което руснаците наричат избори, този път има малко по-различен смисъл. Идеята е да се създаде т.нар, "вечен путинизъм". Тези избори премахват последните остатъци на онова, което поставяше под съмнение неговото управление. Путин иска в очите на собственото си население да изглежда несменяем - че олицетворява Русия". Това каза в студиото на "На фокус с Лора Крумова" по Нова телевизия бившият министър на външните работи Надежда Нейнски.

"С убийството на Навални руският президент искаше да покаже, че режимът му вече не се прави на демократичен, дори напротив - ще бъде безмилостен с враговете си", допълни тя. Според дипломата Кремъл е създал образа на супергерой на Владимир Путин - на добрият владетел, който се бори с "лошия Запад".

Според Нейнски България не е скрит съюзник на Путин, но у нас има хора, които се надяват на закрила и финансиране от него. "Русия инвестира в отделни политици, но вече и в цели партии. Битката на предстоящите евроизбори ще е много сериозна, защото Путин цели да заеме добри позиции в Европарламента", твърди бившият външен министър. Според нея изборът на нов български патриарх също ще е плод на сериозна геополитическа битка.

Надежда Нейски коментира и вътрешната политика на страната ни. "Смятам, че ще имаме правителство и след ротацията, но е важно какъв ще е съставът му и дали ще прави реформи", посочи тя. Категоричното ѝ мнение е, че трябва да има коалиционно споразумение за времето на целия мандат. "Не трябва да се говори за конкретни имена на министри, а за политика", твърди бившият дипломат номер едно.

Дир.бг