"Мария Габриел вече не е част от решението, а част от проблема" - с тези думи Асен Василев коментира днешното връщане на папката с предложен състав на Министерския съвет, който изненада ПП-ДБ. По думите на Кирил Петков повечето министри в този проектокабинет не са били съгласни да бъдат предложени, а Атанас Атанасов се обърна към президента с призив да оттегли указа, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата на ГЕРБ. Николай Денков пък заяви, че отказва да е част от този кабинет.

"Нищо не налага такова бързане, имаше няколко спорни точки и бяхме готови да продължаваме да преговаряме докато стигнем до крайно съгласие по всички пунктове в двата документа", заяви Денков.

"Предложеният състав на проектокабинета днес в папката, представена пред президента, не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи това е проектосъстав на ГЕРБ-СДС без да е съгласуван с нас. Второ, немалка част от номинираните за министри не да давали съгласие да участват в такъв кабинет. Включително и аз никога не съм се съгласявал да участвам в кабинет с този състав. При това положение съм подготвил декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран за състава на този Министерски съвет. Трето, няма съгласие и по текста на споразумението. Да, то беше обсъждано, но останаха спорни текстове, които така и не бяха обсъдени докрай", заяви акад. Николай Денков.

"Всичко това ни кара да смятаме, че през последните дни нямаше идейно от другата страна желание за преговорен процес, а се е симулираш такъв", заяви още премиерът в оставка.

По-рано от пресцентъра на ГЕРБ, с цел да няма спекулации, уточниха, че Рая Назарян от преговорния екип е заявила следното пред журналисти след излизане от президентството: "Споразумението вчера в 18:00 часа беше одобрено от господин Христо Иванов. След половин час, след като беше подписано вече от госпожа Габриел, останалите лидери от коалицията отказаха да го подпишат."

Самият Иванов също участва в днешния брифинг, като също изрази разочарование от изхода от преговорите.

Кирил Петков също изрази разочарование от Габриел:

    "Всички тези месеци имах базово доверие на Мария Габриел. Днес го беше безвъзвратно загубено. Тя се подаде на натиск. Тя се подаде на натиска на г-н Борисов, предполагам, че и на натиска на г-н Пеевски. Тя днес показа, че няма качествата да бъде премиер. За да бъдеш премиер, трябва да имаш базов интегритет, смелост, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ми е за нея".

Петков изрази остро разочарование и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов:

    За г-н Борисов ме е срам, защото за всичките тези дни той не се яви нито за ден да преговаря с нас. Не вдигаше телефоните, нямаше го, използва четири дни, криейки се зад тях. Нямаше даже мъжеството да застане на масата и да каже: "Аз не мога да приема" или "Мога да приема следния кабинет". Една стара българска поговорка - вълкът козината си мени, но нрава - не". "Днес г-н Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята Дружба с г-н Пеевски пред България".

Хронология на събитията от последните часове

Представители на ПП-ДБ дават брифинг за медиите, след консултации в централата си на ул. "Кърниградска". Те бяха предшествани връщането на папката с мандата. Президентът от своя страна светкавично подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. Предложеният от Габриел състав обаче изненада част от (не)коалиционните им партньори. По думите на Рая Назараян управленското споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ е било одобрено само от Христо Иванов, а предложените от Габриел министри се оказаха изненадани. Преди това Иванов пръв напусна сградата на парламента, където от сутринта преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преговаряха за ротацията. Пред журналисти той каза само, че ще говорят едва след като мине процедурата с връщането на папката.

Веднага след процедурата при президента на въпрос на журналисти на каква подкрепа разчита в парламента, Мария Габриел отговори: "На всички онези парламентарни групи, които поставят националния интерес над партийния".

Всичко това, допълнени от 105-имата депутати, с които разполагат ГЕРБ-СДС и ДПС, връща на дневен ред сметките с парламентарния калкулатор. А той показва, че предложеният от Мария Габриел кабинет може да събере нужните 120 гласа при гласуването в НС, ако информацията на Рая Назарян за противоречие между Христо Иванов и ПП се потвърди и депутатите на ДБ гласуват "за".

Дир.бг