Синодът избира Сливенски митрополит на 26 май, до месец след това ще имаме и нов патриарх. В същото време отец Иван от Сливен започна гладна стачка заради решението на Синода да касира избора на Сливенски владика. Протестът е безсрочен, а духовникът напълно се отказва от храна и вода.

"Аз съм от 30 години свещеник... Църквата се е превърнала в етикет на това, което трябва", казва за bTV отец Иван, който говори седнал пред Сливенската митрополия заради липса на сили.

"Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол", заяви той и добави: "Мисля, че дядо Йоан ще бъде новият патриарх. Дядо Николай даде назад и ще остане "сив кардинал". В Светия синод са се обединили за това решение. Аз няма да отстъпя. Но ми е ясно, че те не могат и няма да направят заден ход", обясни свещеникът.

Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний коментира пред БНТ гладната стачка на отец Иван: "Това е едно самочиние, което е породено от гордостта на този свещеник и това е един умишлен опит за самоубийство и манипулация на общественото мнение, защото знаем, че всичко в църквата се прави с благословение", заяви той. "За голямо съжаление църквата му е празна. И вместо той да стои в църквата, е излезнал на улицата, за да прилага прийоми на протестиращите хора на улицата и да манипулира общественото мнение. По-добре този свещеник да се обърне към специализирани лица, които да да се погрижат за него, защото изглежда, че той има някакъв духовен проблем в момента и разстройство в душата", добави митрополит Антоний.

Западно- и Средноевропейския митрополит коментира и отказа на пловдивския си колега Николай да не участва в избора на глава на БПЦ: "Всеки има право със своя собствена воля да обяви своето изявление. Доста пространно го е изложил в своето слово. И той изказва своето разочарование, което вижда в онези, които като че ли из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на Държавна сигурност, които се опитваха през годините назад във времето да манипулират Българската православна църква и в момента виждаме техните деца по екраните на нашите родни медии, които говорят, като че ли изкарват своите страхове напред, и ги вменяват на нашия народ... ", заяви митрополит Антоний.

Днес.бг