Това, което се случи вчера, беше безпрецедентно. Това беше политическа измама. Въпросът е защо се прави всичко това. Така съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира пред Нова ескалацията на политическото напрежение след връщането на изпълнен мандат от ГЕРБ-СДС.

"12 дни да преговаряш и да се появят имена, които не са споменати... Конституцията дава срок да се изпълни мандатът. Защо се бързаше и накрая се взриви процесът? Мария Габриел направи огромна грешка, която се изразява в това, че се е съгласила да бъде натисната от Борисов", изтъкна Петков.

"Той (Борисов) хвърли Габриел под автобуса. Нейната репутация беше унищожена с политически ход, който в Европа не е известен - да отидеш при президента с кабинет, който не е съгласуван", категоричен е Петков.

"Големият въпрос е може ли да си лидер на политическа партия, да знаеш, че хвърляш държавата в хаос и да не се появиш дори накрая. Той не само не се появи, но и се скри и не вдигна телефона", отбеляза съпредседателят на "Продължаваме промяната", имайки предвид председателят на ГЕРБ. И продължи:

"Не умирам да си говоря с Борисов, но когато си политически лидер, не може да се криеш зад четирима души, които си изпратил да бъдат изпържени." Петков изрази учудване защо лидерът на ГЕРБ не е седнал на масата да разговарят.

Петков смята, че в Споразумението за реформите двете неща, които са им били отказани, са свързани с реформите на службите, за които от ПП-ДБ искали да има ясна дата до 31 юли, както и текстът за следствената тайна, който бил предложен от Христо Иванов.

"Вчера ми беше мъчно за тях. Бяха накарани да говорят абсолютно неверни неща. Ние показахме последната версия на договора, който бяхме готови да подпишем", каза Петков.

По повод споразумението, съпредседателят на ПП обясни, че през последната вечер на преговорите се е появила една от дамите от преговорния екип на ГЕРБ с документ, подписан от Габриел. От ПП-ДБ са отворили документа, погледнали са датата за реформата в службите и са видели, че таквава липсва, каза Петков.

Той добави, че кабинетът е абсурден, а министрите са си подписали декларация, че не искат да участват в него.

"Когато дойде мандатът при нас ние ще съберем всички национални съвети на коалициите в ПП-ДБ и няма да бързаме, а ще мислим. Идеята да се хвърля държавата в хаос е най-лесната. Това не е детска играчка", добави Петков.

ГЕРБ ни помогнаха да осъзнаем колко сме силни заедно в нашата коалиция, каза още съпредседателят на ПП-ДБ.

Той уточни, че от ГЕРБ трябва да разберат, че старият модел е приключил. "Ние сме отговорни, разбираме, че зад тях стоят много стотин хиляди гласа, но и те трябва да разберат, че времето на хитрините свърши", уточни Кирил Петков.

Дир.бг