Това, което се случи вчера, показа, че ние не можем да имаме доверие на Мария Габриел в този момент и причината е ясна. Това каза пред журналисти в парламента Даниел Лорер от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

По думите на Лорер, след като Габриел е върнала на президента изпълнения мандат, повече от половината от министрите в проектокабинета са се отказали да участват в него.

Нашите лидери дадоха много ясно да се разбере, че няма как да работим заедно по този начин, добави депутатът. ГЕРБ отказаха да подпишат споразумението, с което ние да имаме истински управленски приоритети, каза Лорер. Той отбеляза, че едно споразумение е споразумение, когато и двете страни го подписват. „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ не са го подписали, защото основните теми – реформа на службите и на съдебната система, специфично прокуратурата – не са там, добави Лорер.

Очевидно някои много важни изречения са отсъствали от това споразумение, което е причината да нямаме съгласие по него и то да не е подписано от нас, каза той и добави, че споразумение все още няма.

Попитан какво е решението, Лорер каза: „следващата стъпка предстои да я решим“.

Съдържателно това, което Асен Василев каза, е не обида, а е политически факт, че Мария Габриел застана на страната на Бойко Борисов, а ние смятахме досега, че тя е човек, който иска наистина да движи страната ни напред в своето развитие, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента Венеция Ангова от ПП-ДБ. По думите ѝ предстои да се уточни дали коалицията ще участва в преговори оттук нататък.

Дир.бг