Петима души бяха убити, а най-малко седмина – ранени, при днешната руска ракетна атака срещу индустриална зона в северния украински град Харков, където избухна силен пожар в печатница, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

Харковска област, която граничи с Русия на север и се намира близо до фронтовата линия, редовно е атакувана по време на двегодишната инвазия на Русия.

Ракета въздух-земя Х-59 „Овод“ е поразила този следобед многоетажна индустриална сграда.

„В сградата са разположени производствени обекти и офиси. Това е терористичен акт, защото е извършен, докато много хора са били на работа вътре“, заяви Володимир Тимошко, ръководителят на регионалните сили на реда.

Според спасителните служби на място са пристигнали екипи, които са започнали да търсят оцелели и да потушават пламъците, чиято площ се е разраснала до 10 хил. кв. м от първоначалните 1000.

Според областния управител Олег Синегубов една от причините за обхвата на пожара е печатницата, разположена в сградата.

Поразени са и фабрика за мебели и за бои, съобщи Сергий Болвинов, началник на следствения отдел на регионалната полиция.

Москва отрича нарочно да атакува цивилни в рамките на започналата през февруари 2022 г. инвазия на Украйна, макар че честите руски въздушни удари в цялата страна причиниха смъртта на много хора, отбелязва Ройтерс.

БТА