За първи път ще се срещнем толкова отблизо с личността на композитора, пианист и педагог Димитър Ненов на специално събитие в Шумен при вход свободен днес от 17 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. Началникът на Държавен архив – Шумен д-р Антония Панева ще покаже съхранявани в архива документи за музиканта – част от личен дневник, воден от него в различни периоди, ръкописи на статии и проекти на теоретични трудове.

Материалите за Ненов в Държавен архив – Шумен очертават рамката на неговия живот – тук са кръщелното му свидетелство, както и завещания, писани в периода 1940 – 1949 г., в които подробно описва най-ценното наследство, което оставя – своите композиции. За неговия живот разказват снимки от детските, ученическите и студентските му години; от периода му на работа като архитект по възстановяването на засегнатия от земетресение Борисовград (дн. Първомай), от концертната му дейност и др. Запазени са и два негови нотни ръкописа.

Събитието ще продължи с киноконцерт на Венета Нейнска – дългогодишен популяризатор на творчеството на големия ни музикант. Подробности за живота и творчеството му са разказани във филма „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ с режисьор Ясен Харалампиев. В новия вариант на репертоара на концерта Венета Нейнска за първи път ще изпълни миниатюрите на Ненов в цялост, както и две емблематични произведения – Тема с вариации и Токата за пиано, в една програма. Кино-концертът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“. В специален жест към изучаващите пиано в Шумен млади таланти след концерта тя ще се срещне и разговаря с тях, за да подпомогне развитието им в музиката.

РБ „Стилиян Чилингиров“ ще подреди в изложба печатни издания на и за композитора. Публиката на събитието ще види нотни материали, монографии, книги със спомени за музиканта, както и енциклопедия  със статия за него.

Водещ на събитието ще е програмният директор на Jazz FM Светослав Николов.

 

ШУМ.БГ