Съветът за национална сигурност на Белгия заседава днес, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че заседанието не е извънредно, но изглежда свързано с терористичния удар край Москва, зачестилите престрелки в Брюксел и предстоящите избори през юни.

В навечерието на заседанието белгийските служби за сигурност съобщиха, че засега не се налага страната да преминава в най-висока степен на готовност за терористичен удар. Според предварителните очаквания за срещата е вероятно участниците да обсъдят предложение военни патрули отново да бъдат разположени за охрана на обществени места, както бе направено след атентатите в Брюксел преди осем години. Този път предложението е свързано с престрелките в столицата и други градове в средите на наркоразпространителите.

Съветът ще обсъди също мерки за противодействие на дезинформацията и външните опити за намеса в изборния процес, основно от Русия и Китай. Преди дни местни медии разпространиха за пореден път информация, че представители на белгийската крайна десница, чиято подкрепа расте, са свързани с опити за влияние в полза на Китай, както и с руските шпионски среди. В последните дни белгийските власти обявиха, че като мярка за противодействие на опитите за шпионаж и кибератаки високопоставените правителствени служители ще бъдат длъжни да разменят съобщения само през специално разработено за целта защитено приложение.

В дневния ред на днешното заседание е включено също обсъждане на промени в ръководствата на въоръжените сили, полицията и разузнаването.

БТА