Новият магистрален водопровод от язовир „Тича“ до Шумен, който се изгражда по европейски проект, е завършен на 97%. Това стана ясно днес на заседание на Асоциацията на ВиК на област Шумен.

Въпросът бе повдигнат за обсъждане от областния управител Добромир Добрев с оглед на честите аварии на стария довеждащ водопровод. 

„Срокът на фирмата да изгради новия довеждащ водопровод е до юли. Той е изграден на около 97%, като остава едно преминаване под главен път и довършителни работи по шахтите. Имаме такова уверение от фирмата, че присъединяването на тръбата към язовира може би ще стане в края на май или началото на юни месец“, каза управителят на ВиК Иван Пушкаров.

Той обясни, че когато тръбопроводът бъде пуснат в действие, аварии като вчерашната ще са невъзможни. „Новите тръби са проектирани да издържат хидравличен удар с налягане от над 20 атмосфери, което е няколко пъти повече от проектното налягане на сегашните“, обясни шефът на ВиК.

Областният управител проф. Добромир Добрев постави въпрос за собствеността на електропровода, който снабдява „Помпена станция 1300“ до „Белия баир” и прекъсването му стана причина и за вчерашната ВиК авария.

„Имаме преписка с община Шумен и сме предложили тя да го признае като свой обект и след това да го предостави на „Енерго Про“, за да си го поддържат. Така ще избягаме от тази хипотеза на безстопанственост, а там стават големи проблеми, авариите започват от електропровода, който захранва Помпената станция“, каза Добрев.

Кметът на Шумен Христо Христов заяви, че е дал разпореждане да се установи дали електропроводът обслужва само територията на община Шумен, включено ли е към търговско дружество, след което ще се заснеме и ще бъде включен в инвентара на общината. „Преди 12 години държавата даде такава възможност, но не е направено. Срокът не е изтекъл, до 17 юли е т.г. и сме предприели действия“, каза кметът.

По време на заседанието бе повдигнат и въпрос за алтернативно водоснабдяване на Шумен. Възстановяването на старите системи от шахтови кладенци и дълбоки сондажи могат да осигурят около 40% от потреблението на вода на Шумен. Другата възможност е система “Дунав”, но тя все още е на етап проучване.

На заседанието стана ясно, че новата Пречиствателна станция за питейни води е завършена напълно и документите й са внесени в ДНСК за получаване на Акт 16. Когато това стане, тя може да заработи веднага.

ШУМ.БГ